Dutch Swing College Band & Marjorie Barnes
A Happy Dixie Christmas, 22 december 2016

Waarom de Dutch Swing College Band
Mijn oma (van mijn vaders kant) was 75jaar geworden, we hadden haar als cadeau gegeven dat ze een theater voorstelling mocht uitkiezen. Daar zouden we dan met de hele familie van mijn vaders kant heen gaan. Ze had de Dutch Swing College Band gekozen. Het was in het Kennemertheater. Ik vond het ook wel heel leuk dat we daar heen gingen, want ik hou wel van dat soort dingen.
Over de Dutch Swing College Band
Wat veel mensen zeggen is: Er zijn slechts twee soorten muziek, goede en slechte. Voor de mensen die echt van goede traditionele jazzmuziek houden, is de keuze erg makkelijk, want er is maar één Dutch Swing College Band. Op Bevrijdingsdag (5 mei) 1945 zijn ze begonnen als een amateur/studenten groep. Nu zijn ze uitgegroeid tot een wereldwijd bekende jazzgroep dat al alle vijf de werelddelen heeft bezocht en met succes. De band heeft na de oorlog veel jongeren geïnspireerd voor de Noord-Amerikaanse muziekvorm; de jazz. In de 60 jaar dat ze bestaan, heeft de DSCB (Dutch Swing College Band) hun muziek op veel verschillende muziekinstrumenten gespeeld. Ook is de band heel veel op tv en in films verschenen. De musici zijn er meestal wel in geslaagd om hun publiek te boeien met hun mooie jazzgeluiden. In 1960 werd de DSCB een beroepsorkest. Hun muziek werdt beter en ondanks de vele mutaties die in het orkest gebeurden, bleven de muzikale prestaties van de DSCB het begin van de traditionele jazzmuziek van eigen bodem. Na Frans Vink Jr (1945-'46), Joop Schrier (1955-'60) en Peter Schilperoort (1946-'55 & 1960-'90) komt de DSCB-leiding bij Bob Kaper. De meest opvallende eigenschap van het DSCB, ondanks alle veranderingen, is het eigen, herkenbare geluid. Dus eigen interpretaties, arrangementen of composities en geen kopiën van oude Amerikaanse musici. Kortom een hele eigen muzikale aanpak. Ook de leden van nu laten zien en horen dat de oude naam Dutch Swing College Band nog altijd betekenis heeft met professionele geluiden van traditionele jazzmuziek op wereldniveau!

Wij waren bij het optreden in het Kennemertheater, de band bestaat nu uit zeven personen en die waren er nu ook gewoon alle zeven bij. Ze stonden op gesteld in drie achter en vier voor. De man met de banjo, de drummer en de man achter de contra bas stonden achter. Voor stonden de 4 blazers, die speelden alle vier verschillende instrumenten; zoals de schuiftrompet, de normale trompet, de klarinet en de saxofoon. Ze wisselde soms ook van instrument. Er was ook nog een extra gast, Marjorie Barnes, zij is een Amerikaanse zangeres, geboren in New York. Ze kwam meezingen met de DSCB. Het optreden was helemaal in kerststijl, het podium was feestelijk versiert en ze speelden de bekende kerstleidjes.
Wat ik er van vond
Het was een heel mooi optreden. Het bestond uit 2 helften. Aan het einde van elke helft zong Marjorie Barnes met de DSCB mee. Alles bij elkaar klonk als één mooi geheel. Ik vond dat wel heel mooi om te zien en te horen. Een van de leden had ook een hele mooie lange solo, het was echt een hele grappige solo om te horen. Het was een heel mooi/gezellig optreden.


Recensie
Het is een recensie uit het Noordhollands dagblad. Ik kon de recensie niet kopieren, dus daarom heb ik hieronder de link geplakt (de recensie staat in deze krant):
Reactie op recensie
Wat ze in de recensie vertellen is eigenlijk informatie over de band, en hoe ze het doen. Ik ben het er wel heel erg mee eens want grotendeels is het gewoon een feit, maar de meningen, daar ben ik het mee eens. Het is een leuke band die het gewoon hartstikke goed doet in de muziek.

Maak jouw eigen website met JouwWeb